Κρακελέ (crackle)

Το κρακελέ ενός συστατικού, είναι μία τεχνοτροπία που μπορεί να δώσει όψη τεχνικής παλαίωσης, μέσω της εφαρμογής της σε κάθε είδους αντικείμενα, δημιουργώντας σπασίματα-ραγίσματα στο τελικό χρώμα. Είναι διάφανο βερνίκι (glaze), εφαρμόζεται για κάθε υδατοδιαλυτό χρώμα και στην ουσία παρεμβάλεται ανάμεσα στις στρώσεις των δύο χρωμάτων.

Καλυπτικότητα: 9-10 τμ ανά λίτρο
Στέγνωμα: 60 λεπτά
Συσκευασίες: 1 λίτρο
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κατηγορία:

Περιγραφή Προϊόντος

Οδηγίες εφαρμογής

Το κρακελέ εφαρμόζεται με ρολό ή πινέλο όπως κάθε χρώμα.

1 στάδιο: Περνάμε τη βάση του χρώματος, σε όποια απόχρωση θέλουμε. Αυτό θα είναι το χρώμα, που θα βλέπουμε ανάμεσα στα σπασίματα. Αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.

2 στάδιο: Απλώνουμε το κρακελέ, προς μία κατεύθυνση και το αφήνουμε να στεγνώσει τόσο ώστε, να τσιμπάει στο δάκτυλο μας, περίπου μισή με μια ώρα. Στεγνώνει καλύτερα, σε θερμοκρασίες μεταξύ 18-29oC. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία, καθυστερούν τον χρόνο στεγνώματος.

3 στάδιο: Τέλος, περνάμε το τελικό χρώμα της επιλογής μας, που θα πρέπει, να είναι υδατοδιαλιτό (πλαστικό). Τα χρώματα διαλύτου, δεν δημιουργούν σπασίματα. Είναι σημαντικό επίσης, το χρώμα να είναι αραιωμένο και να περαστεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, από αυτήν που περάσαμε το κρακελέ, για να γίνουν τα σπασίματα. Όσο πιο αραιωμένο είναι, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν.

Προσοχή: Οι επιφάνεις που έχουν περαστεί με το κρακελέ, μπορούν να καθαριστούν μετά από 30 ημέρες. Όταν θέλουμε να ξαναβάξουμε την επιφάνεια με το κρακέλε, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε αστάρι διαλύτου.